Novinář v popkultuře: Božský Bruce

božský bruceKdo z nás by se do kůže tohoto snílka nedokázal vcítit alespoň trošku? Bruce Nolan (Jim Carrey) je poněkud bláznivý reportér zpravodajské relace Eyewitness News lokální televize z amerického Buffala, který se touží stát mediální legendou a moderátorem hlavní relace.

Má dar umět ve svých reportážích diváky rozesmát, v soukromém životě se z něj ovšem stává mrzout, který si pořád jen stěžuje. Jiskrou naděje je pro ambiciózního reportéra příležitost natočit svou první živou reportáž k výročí vypuštění proslulé lodi Mlžná Panna u Niagarských vodopádů. Vše se ovšem zvrtne. 

Těsně před začátkem své první živé reportáže se totiž Bruce dozví, že novým moderátorem hlavní zpravodajské relace se stane jeho nenáviděný kolega Evan (Steve Carell). Způsobí to u něj výbuchu vzteku, který vede ke zpackání živého vstupu do vysílání. Následkem je okamžitý vyhazov z práce doslova na dlažbu před televizní studio. Po tomto fiasku jej provází jedna pohroma za druhou, což vede Bruce k obvinění Boha ze svých životních útrap. Záhadná nabídka práce jej zavede do prázdného skladiště, kde potkává podivného správce, který se mu později představí jako samotný Bůh (Morgan Freeman). Mladý reportér je obdarovaný božskými schopnostmi, aby se ukázalo, zda by tuhle roli zvládl lépe. 

Projeví se však jeho skrytá sobeckost. Bruce své schopnosti využívá pouze ve svůj prospěch. Stane se z něj zázračný reportér, který je u podivuhodných událostí vždy jako první a vyslouží si přezdívku Pan Exkluzivní. Zesměšní Evana, získá pozici moderátora hlavní zpravodajské relace a dosáhne tak vysněné slávy. Jenže na druhou stranu se mu zhroutí osobní život, když jej opustí jeho přítelkyně Grace (Jennifer Aniston). Navíc jej zavalí modlitby věřících a Bruce postupně zjišťuje, že býval šťastnější jako obyčejný člověk. Zkrátka mladému reportérovi dojde, že sláva nesahá lásce ani po kotníky… 

Ve filmu naplno využil v hlavní roli svůj komediální talent Jim Carrey, kterého po celou dobu doplňuje neméně kvalitním výkonem Jennifer Aniston. Do paměti se pak jistě mohou vrýt i poučné fráze v podání charismatického Morgana Freemana. Kontroverzní byla situace po vydání v roce 2003, kdy byl snímek kvůli údajnému svatokrádežnému obsahu zakázán v Egyptě.

Přidat komentář